Dropshipping İş Modeli: Avantajları ve Dezavantajları

İçindekiler

Teknolojinin geldiği noktada e-ticaret arenasına sürekli yeni seçenekler giriyor. Dropshipping iş modeli de internet üstünden satış yapmada son yılların en popüler konseptlerinden biri. İlk olarak Çin ve Amerika’da ortaya çıkan Dropshipping, Türkiye’de henüz yeteri kadar yaygın bir kavram değil. Eğitim setleri ya da reklamlar ile lügatimize girmeye çalışıyor. Doğru ifade edilmediğinde insanların ilgisini çekmeyecek, dahası internet dolandırıcılığı gibi bir imaj bırakacağından bu iş modelini avantaj ve dezavantajlarıyla sizlere anlatmak istiyoruz.

Dropshipping, ürünlerin tedarikçiden tüketiciye doğrudan iletildiği bir e-ticaret modeli olunca, kolaylığı ve karlılığıyla kişileri heyecanlandırabiliyor. Peki ama sanıldığı gibi Dropshipping iş modeli kârlı mı? Avantajları ve dezavantajları neler? Nasıl yapılır? Sıfır Yazılım tüm perspektifiyle konuyu bu makalede sunuyor. Keyifli okumalar dileriz…

dropshipping is modeli 2

Dropshipping İş Modeli Nedir?

E-ticaret yapan firmaların ürünleri stoklamak yerine doğrudan tedarikçi üzerinden pazarlamasına Dropshipping iş modeli denir. En yalın tanımıyla stoksuz bir ticaret türüdür. Herhangi bir patron ya da çalışana ihtiyaç duymadan, kişi tamamen kendi çabasıyla gelir edebilir. Öyle ki ürüne dahi ihtiyaç olmadan ticaret yapılır. Firma, üretici ile tüketici arasında köprü görevi görerek, verdiği bu hizmetten ötürü kazanç sağlar.

Dropshipping iş modeli Türkçede “Stoksuz Satış” olarak geçiyor. Süreç popüler E-ticaret platformları üzerinden yürümektedir. Trendyol, Hepsiburada, n11, Alibaba ve Amazon gibi dev ürün satış platformları Dropshipping yapacaklar için günümüzün en verimli adresleridir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Patronsuz, çalışansız, ofissiz ve hatta ürünsüz bir ticaret olur mu diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim: Dropshipping ile mümkün… Kavramı ilk kez duyanlar için çok komplike ve yapılması zor iş gibi görünebilir. Oysa temel seviyesinde stoksuz satış yapmak oldukça basit. Aslında farkında olmadan hemen herkes çevrimiçi alışverişlerinde bu modelin bir parçası oluyor. Örneğin Trendyol sitesine girip çok beğendiğiniz bir ayakkabıyı aldığınız zaman, ürün size tedarikçiden gelir. Fakat Trendyol’da gördüğünüz mağaza Dropshipping sistemindedir ve muhtemelen alınan çantayı hayatında hiç görmemiştir. Sisteme siparişiniz düşünce tedarikçiyle iletişime geçer ve bilgilerinizi vererek doğrudan transferi sağlar. En yalın haliyle bir aracı konumundadır.

E-ticaret firmaları, tedarikçilerden aldıkları fiyatın üzerine kar marjı koyarak popüler platformlarda ürünü yayınlar. Bunun içine platformun komisyonları, reklam giderleri gibi farklı kalemler de eklenir. Örneğin üreticiden 50 TL’ye alınan bir ürünü Dropshipping iş modeli ile 70 TL’ye satan firma, 20 TL brüt kar etmiş olur.

dropshipping is modeli 3

Dropshipping İş Modelinin Avantajlarını Keşfedin

Çağın popüler iş modellerinden Dropshipping, her ticari faaliyette olduğu gibi bir takım avantaj ve dezavantajlar sunuyor. Sadece avantajlara odaklanmak yanlış bir yaklaşım olacağından her ikisini bir arada ele almak en doğru olandır. Bunun insanı en çok heyecanlandıran yönü 1 TL’ye dahi ihtiyaç duymadan yapılabiliyor olması. Elbette hedeflere göre belli oranda yatırım gerek, ancak temel prensipte sermayesiz bir e-ticaret şekliyle ifade edebiliriz.

Geleneksel ticaret modelin sermaye, stok, depo, pazarlama, müşteri hizmetleri gibi çok sayıda ihtiyaç varken, Dropshipping iş modelinde bunlar olmadan da gelir elde edebilirsiniz. Şimdi gelin bu tür bir ticarete atıldığınızda karşılaşacağınız avantajları öğrenelim.

1)     Depolama ve Stok Yönetimi

Dropshipping avantajları arasında kesinlikle ilk sırada depolama ve stok yönetimi geliyor. Bilindiği üzere bu ş modelinde herhangi bir ürün stoklamak ya da depolamak gerekmemektedir. Üreticiden tüketiciye doğrudan ürün/hizmet aktarımı yapılır. Böylece hiçbir depo alanı tutma ya da ürün stoklama gibi stratejilere gerek kalmaz. Hem büyük masraflardan kaçınır hem de iş yükünüzü hafifletirsiniz.

2)     Lojistik Yönetim

E-ticarette firmalar açısından en önemli masraflardan biri lojistik yani kargo hizmetlerine ait. Ulusal pazarda bu maliyetler düşük olsa da global e-ticaret yapmayı hedefleyenler için ciddi seviyelere ulaşabiliyor. Dropshipping iş modelinde naklime masrafları ya çok düşüktür ya da hiç yoktur. Ürün, tedarikçi tarafından alıcıya iletilir. E-ticaret çeşitleri arasında ciddi avantaj yarattığı kesin.

3)     Minimum Risk

Ticaret, belli oranda risk almaktır. Özellikle stoklu çalışma prensibinde risk oranları çok yüksektir. Giyim mağazası açtığınızı düşünün ve her elbise modeli için 4 farklı beden stokladığınızı hayal edin. Bu elbiselerde çoğu zaman belli başlı bedenler satacak ve elde kalanlar size zarar ettirecek. İşte e-ticaretin en parlak yüzlerinden Dropshipping sayesinde riskler minimize ediliyor.

4)     Az Sermaye Gereksinimi

Geleneksel perakendecilik ile Dropshipping arasındaki en temel farklardan biri de sermaye gereklilikleridir. Geleneksel ticarette stoklama, personel maaşları, depo ve lojistik masrafları gibi çok sayıda maddi yük biner. Dropshipping de ise bunların hiçbirine ihtiyaç duyulmaz. Çok düşük bütçeler ile aktif ticarete başlamak mümkün.

5)     Geniş Ürün Yelpazesi

Ticarette hedef müşteriye ne kadar çok çeşit sunulursa, hedef müşterilerin potansiyel müşteriye geçme oranı daha fazla olur. Dropshipping iş modeli ile çok sayıda tedarikçiyle çalışma ve sınırsız ürün yelpazesi yaratma son derece basit.

dropshipping is modeli 4

Dropshipping İş Modelinin Dezavantajları

Dropshipping iş modeli avantajları kadar pek fazla dile getirilmeyen, ancak uzmanların altını çizdiği bazı dezavantajları da var. Örneğin stoksuz satış yapıldığı için müşteri memnuniyetini %100 seviyede tutmak oldukça zordur. Çoğu zaman bu memnuniyetsizlikler, tedarikçi kaynaklı oluyor. Öte yandan kar marjlarının düşük olması, bu modeldeki dezavantajlardan biridir. Dahası da var. İşte onlardan bazıları…

1)     Düşük Kar Marjı

Dropshipping dezavantajlarının başında ne var diye sorulsa genelin yanıtı düşük kar marjları olur. Çünkü bu işin temeli komisyona dayalı. Yani doğrudan üretici olunmadığı için, zaten tedarikçilerin koyduğu fiyatın üstüne belli oranda kar marjı konur. Çok yüksek fiyat belirlenirse rekabetçi olunamayacağı için firmalar düşük karlılık oranlarıyla faaliyet gösteriyor.

2)     Tedarik Sorunları

Ticari faaliyetlerin tamamı tedarikçilere endeksli olduğundan, bu alanda sık sık sorunlarla karşılaşmaya hazır olun. Ürün kalitesi, hizmet yaklaşımı, teslimat süreleri ve değişim/iade gibi konularda tedarikçilerle iyi bir ilişki kurulmalıdır.

3)     Satış Sonrası Sorunlar

Dropshipping modelinde satış sonrası müşteri hizmetleri çok önemlidir. Ürünler her ne kadar tedarikçiden iletilse de müşteriler ile daima siz muhatap oluyorsunuz. Bu da birçok sıkıntıda hızlı ve doğru reaksiyon göstermeyi engelliyor.

Dropshipping İş Modeli Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diğer e-ticaret modellerine göre daha az vakit, insan gücü ve sermaye gerektiren Dropshipping iş modelinin avantaj ve dezavantajlarını tek tek anlattık. Her iki parametreyi kıyasladığımızda avantajlı yön daha ağır basıyor. Bu sürece dahil olmak isterseniz aşağıdaki merak edilen soruların yanıtlarına da ihtiyaç duyabilirsiniz.

a)     Hangi platformlarda Dropshipping yapılıyor?

Ulusal ve uluslararası alanda Dropshipping modelini destekleyen sayısız platform var. Trendyol, Hepsiburada, n11, Amazon ve Alibaba en popüler olanlarıdır.

b)     Amazon’un Dropshipping modeli karlı mı?

Amazon’da tedarikçiler ile alıcılar arasında stoksuz satış yapabiliyorsunuz. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en fazla alışveriş yapılan platformlardan biri olduğundan Dropshipping konseptini uygulamak mantıklı ve karlıdır.

c)      Stoksuz satış ile aylık ne kazanılır?

Kazan oranları tamamen kişinin becerisi, gözlem yeteneği, geleceği görme ve azmine bağlıdır. Ayda 2-3 bin TL kazandırdığı gibi 20 – 30 bin TL üzeri gelir elde edenler de var. Başta reklam stratejileri doğru yönetilmeli. Ayrıca E-ticaret siteleri için SEO optimizasyonunda olduğu gibi SEO çalışmalarına yer verilmelidir.

Dropshipping İş Modeli Avantajları ve Dezavantajları

Kendi kanalını kurarak kitlelere ulaşmak ve bunu bir kazanç yapısına dönüştürmek isteyenler YouTube kanalı açma rehberine ihtiyaç duyuyor.

Site yöneticileri dönem dönem WordPress’te cache nasıl temizlenir sorusuna yanıt bulmak istiyor. Özellikle bu ihtiyaç, site üzerinde bir

Stoksuz E-ticaret modeliyle kazanç elde etme, online dünyada para kazanmanın en güvenli ve risksiz yöntemlerinden biridir. Minimum risk,

İnsan, gündelik yaşamında aktif kullandığı birçok araç ve donanımı ara ara kontrol eder. SEO Audit de aktif bir

Doğru ve etkili SEO title yazma web sitesinde tıklanma oranlarını yükselten bir metriktir. Fakat web siteleri için içerik

Teknolojinin geldiği noktada e-ticaret arenasına sürekli yeni seçenekler giriyor. Dropshipping iş modeli de internet üstünden satış yapmada son