E-ticaret sitesi üzerinden ürün/hizmet satışı yapmak, beraberinde son derece spesifik süreci de getiriyor. E-ticaret siteleri için SEO teknikleri düz bir blog sitesine göre farklıdır. Öncelikler değişir. Ana hedef e-ticaret sitesini ön plana çıkarmak, sonrasında pazarlamada verimli kullanıcı dönüşümleri almak ve tüm bunlar arasında sağlıklı bir SEO dengesi kurmaktır. Bilinçsizce başlanacak yolculuk şüphesiz bir süre sonra site yöneticileri için kabusa dönüşecektir.
E-ticaret sitelerinin kullanıcı portföyü, içerik sitelerinden farklıdır. Temelde satış kaygısı bulunur ve bu da minimum hata anlamına gelir. Bu yüzden stratejiler 2 ana başlık üzerinden belirlenmeli: İçeriksel ve teknik çalışmalar. Adım adım gidildiğinde günün sonunda markalar muhakkak sitelerine organik trafik çeker ve satış performansı gösterebilirler.
SEO çalışması her sektörde farklı bir kurguyu içinde barındırır. Ancak temelde hepsinin ortak bazı faktörleri bulunur. Sıfır Yazılım firması olarak E-ticaret sitelerinin dijital ortamdan verim almasını sağlamak adına şu popüler sorulara yanıt vereceğiz: E-ticaret siteleri için SEO nasıl yapılır? SEO neden önemli? E-ticarette SEO optimizasyonu için hangi web araçları kullanılır? Nelere dikkat edilmeli? Konuyu çok yönlü ele alacağımız makalemize başlıyoruz. Keyifli okumalar dileriz.
E-Ticaret Siteleri İçin SEO Çalışmasının Önemi
Web sitelerinin temel motivasyonu gerçek kullanıcılara ulaşmak. Bunun için de Google gibi arama motorlarına ihtiyaç duyulur. Ancak E-ticaret sitelerinde bu motivasyona ek olarak şu faktör eklenir: kazanç. Şüphesiz her firma kendi web sitesi üzerinden ürün ya da hizmetini en fazla ve hedef kitleye ulaştırmak istiyor. Ancak en başta belirtelim: E-ticaret siteleri için SEO stratejisi zor ve komplike bir süreç içerir.
E-ticaret sitesinde ürün sayfalarını optimize etmeden önce bu işlemin sağladığı faydalar hakkında bilinçlenmekte yarar var. SEO’nun e-ticarette kullanılma amaçlarını kısaca özetleyelim:
- Hedef müşteri kitlesine ürün/hizmet doğrudan oluşturarak potansiyel hale dönüştürmek,
- Arama motorları üzerinden daha yüksek organik trafik çekmek,
- Sadece içeriklerde değil aynı zamanda ürün ve kategori sayfalarında da organik trafik akışını sağlamak,
- Satış hacmini genişletmek.
Konu E-ticaret sitelerinde SEO çalışmasının önemi olunca yukarıdaki maddelere daha onlarcası eklenebilir. Özetle ticareti dijital ortama taşımak isteyen web siteleri muhakkak doğru stratejileri belirlemeli.
E-Ticaret Siteleri İçin SEO: Ürün Sayfalarını Optimize Etme Rehberi (2024 Bilgi)
Her firma ürün ve hizmetini online ortama taşımak ve dijitalleşerek satış hacmini arttırmak ister. Ancak sadece bir web sitesi kurmak, başarmak için yeterli değil. Eğer başarı %100 ile ölçeklendirilirse web sitesi sahibi olmak bunun sadece %25’lik kısmını kapsar. Geriye kalan %75’lik oran tamamen SEO stratejisindeki başarıya endekslidir.
Arama motorlarının ilk sayfasında çıkan sonuçlar, tüketici davranışını ciddi oranda etkiliyor. Bu durum birçok istatistik ile de kanıtlanmış durumda. Hal böyleyken site üzerindeki ürünleri, kategori sayfalarını ve içerikler muhakkak SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) stratejisine uygun hazırlanmalı. E-ticaret siteleri için SEO çalışmasında izlenecek 20 temel adımı listeliyoruz.
E-ticaret sitesi için SEO çalışması yaparken şu adımlar izlenebilir (2024 güncel):
- Anahtar kelimeler belirlenir,
- Kullanıcı yolcuğu planlaması yapılır,
- Mülk kurulum işlemi yapılır,
- Kategori sayfalarının optimizasyon işlemi gerçekleşir,
- Ürün sayfaları optimize edilir,
- İndex bütçesi belirlenir,
- Tarama bütçesi belirlenir,
- Blog bütçesi planlanır,
- Site mimarisi kullanıcı dostu şekilde tasarlanır,
- Site Map yani site haritası oluşturulur,
- URL yapısı SEO uyumlu hale getirilir,
- Etiket optimizasyonu yapılır,
- Meta etiketleri SEO odaklı hazırlanır,
- UGC çalışmaları yürütülür,
- Yapısal veri çalışmaları yapılır,
- Site mobil uyumlu hale getirilir,
- Anahtar kelime matrisi hazırlanır,
- Site hız optimizasyonu yapılır,
- HTTPS oluşturulur,
- Stok dışı ögeler optimize edilir.
E-ticaret, günümüz alışveriş davranışlarını çok büyük derecede etkileyen bir teknoloji. Yapılan son araştırmalar alışverişten önce internete bakan kullanıcı oranını %50 olarak göstermektedir. Üstelik bunun %43’lük kısmı da satın alımını online olarak yapıyor. Bu durum rekabeti arttırsa da internetin en önemli özelliklerinden biri büyük ölçüde adil oluşu. Yani başarının sırrı büyük paralar ile değil, doğru SEO optimizasyonu ile ölçülmektedir. Biz de rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlayacak E-ticaret siteleri için SEO uygulamalarını detaylarıyla kaleme alacağız.
1. Doğru Anahtar Kelime Çalışması
Tüm web site konseptlerinde olduğu gibi E-ticaret siteleri için SEO çalışmasının ilk adımı hedef anahtar kelime stratejisidir. Diğer bir adıyla da doğru anahtar kelime planlamasıdır. Bu konuyuz daha önce SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır? başlığıyla da kaleme aldık. Okumanızı tavsiye ederiz.
E-ticaret siteleri için SEO anahtar kelime analizi, standart bir siteninkinden çok daha karmaşık olabilir. Bunun sebebi büyük oranda satın alma döngüsüdür. Site sahipleri, planlamasını yaparken kullanıcı davranışlarını baz alarak hedef kelime belirlemeli. Burada internet kullanıcılarının şu 5 temel motivasyonuna odaklanmakta fayda var: Bilinçlenme, araştırma, karşılaştırma, satın alma, kaybetmeme.
E-ticaret siteleri için anahtar kelime belirlerken basit bir formül var: kullanıcı arama niyetini satın alma niyetiyle eşleştirme. Öncelikle ürünler ile eşleşecek temel anahtar kelimeler tespit edilmeli. Sonrasında bu eşleştirme yapılmalı. Büyük oranda uyumlu olan kelimeler o site için hedef kelime gruplarıdır.
ÖRNEK: Kadınlar için deri çanta satan bir e-ticaret sitesinde temel olarak şu kelimeler hedeflenir: “Kadın deri çanta modelleri, kadın deri çanta fiyatları, kadın deri çanta satışı.”
2. Web Takip Araçlarının Kurulumu
E-ticaret siteleri için SEO planlamasının önemli bir ayağı da yardımcı web takip araçlarını kullanmaktadır. Buna mülk kurulumu da denir. Bu sayede site içi trafik takibi, müşteri portföyü, popüler anahtar kelime takibi gibi birçok özellik kullanılabilir. Dönüşümü analiz etmek size verimli reklam ve içerik üretme stratejileri oluşturmada hayalinizin de ötesinde katkı sağlayacak.
Mülk kurulumları için birçok SEO aracı var. En temel ve popüler olanları ise şunlar: Google Search Console, Google Analytics, Google Ads, Microsoft Clarity ve Google Merchant Center. Her birinin farklı özellik ve faydaları var. Hepsini kurduğunuzda birçok avantajı da elde edersiniz. Organik trafik takibi, sırlama alınan kelimeler ve bunların konumu, sayfa görüntülenme sayısı, dönüşüm oranları ve etkileşim sayısı bunların başlıcalarıdır.
3. Kategori Sayfaları Optimize Edilir
E-ticaret sitesinde tüm ürünlerin tek bir yerde sergilendiği alana “kategori sayfası” adı verilir. E-ticaret siteleri için SEO planlaması yaparken başlıca ele alınması gereken kısımdır. Çünkü tüm ürünler burada sergilenir ve kullanıcıların aradıklarına ulaşmasını kolay hale getirir. Ayrıca kullanıcı davranışları gözlemlendiğinde müşteriler bir sitede en çok kategori alanlarında vakit geçiriyor. Eğer bu alan doğru optimize edilirse dönüşüm oranlarında da artış yaşanır.
Kategori bazlı sayfa optimizasyonu için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz:
- Kategoriye uygun anahtar kelime belirleyin,
- Odak kelime muhakkak H1 kullanılmalı,
- Kategorinin başlık ve meta kısmında odak kelime geçmeli,
- Kategori sayfasında ürün/hizmeti açıklayan içerikler yazın.
Yukarıda belirtilen adımları uyguladığınızda kategori sayfasının ön plana çıkmasını hızlandırabilirsiniz. Unutmayın: E-ticaret siteleri için SEO stratejisinde kategori optimizasyonu çok önemlidir.
4. Ürün Sayfaları Optimize Edilir
E-ticaret siteleri için SEO dönüşüm sürecinin en etkili adımlarından biri de ürün optimizasyonudur. Ürün sayfaları detaylı optimize edilirse, organik trafikte dönüşüm oranları ciddi şekilde artış gösterecektir. Bu sayfada ürün ve hizmeti çok detaylı şekilde tanıtmak gerekir. Ürün bilgisi, rengi, ölçüsü, fiyatı, teknik özellikleri başlıca unsurlardır. Öte yandan ödeme seçenekleri, teslimat koşul ve süresi, satış sonrası hizmetler gibi bilgilerle de sayfa kalitesi perçinlenecektir.
E-ticaret siteleri için SEO çalışması yaparken ürün sayfalarını optimize etme komplike süreçtir. Ancak daha kolay anlaşılabilmesi için madde madde konuyu özetlemenin faydalı olacağını düşünüyoruz.
- Sayfa optimizasyonunda satış odaklı bir yaklaşım sergilenmeli,
- Görsel ve metin içerikleri SEO odaklı hazırlanmalı,
- Ürün ya da hizmet hakkında detaylı özellikler belirtilmeli,
- Sade ve kullanıcı tarafından rahatça anlaşılacak dil tercih edilmeli,
- Ürün sayfası ile kategori sayfası birbiriyle çakışmamalı.
Ürün sayfalarını optimize etmede görsel planlamada önem arz eder. Nitekim günümüz müşteri alışkanlıklarına bakıldığında ilginin büyük oranda görsele odaklı olduğu görülüyor. Ürünün farklı açıdan fotoğraflarının çekilmesi, görüntü kalitesinin yüksek çözünürlükte olması, görsel alt metinlerinin SEO uyumlu hazırlanması ve boyutun 100 kb altında tutulması önemli püf noktalarıdır.
5. İçerik Planlaması Yapılır
E-ticaret sitesine organik hit çekmede dijital pazarlama teknikleri kullanılır. Bu tekniklerin başında da içerik üretimi gelir. Google’da hedef kitleye en kolay ulaşabileceğiniz yöntem blog üretimi ancak bu SEO algoritmalarına uygun olmalı. Strateji belirlenmesinde şu faktörleri prensip olarak alabilirsiniz:
- Kullanıcı niyetine uygun, bilgilendirici ve nitelikli içerikler hazırlanmalı,
- Ürünler ile hedef kitlenin istekleri örtüşmeli,
- Ürünleri detaylı tanıtan blog yazılarıyla kullanıcılar bilgilendirilir,
- Makalelerde ürünlerin kaliteli ve yüksek çözünürlükte resimleri kullanılabilir,
- Ürün sayfasına ve kategori sayfasına iç bağlantı verilir.
Makale üzerinden ürün sayfalarına link verdiğinizde, ürünlerin trafiği artışa geçecek. Google için bu pozitif bir gösterge. Çünkü uzun süre kalınan ve çok tıklanan ürün sayfaları Google’da hep üst sıralarda listelenmektedir. Daha fazla bilgi almak için Web Sitesi İçeriği Nasıl Olmalıdır? makalemizi muhakkak okuyunuz.
6. Site Haritası Oluşturulur
Site Haritası, arama motorlarının site üzerindeki içerikleri daha kolay tanımasını ve hızlı indekslemesini sağlayan özel dosyalardır. Genelde “.XML” uzatışıyla oluşturulur. Arama motorları Sitemap sayesinde tüm URL’lerin güncelliğini kontrol edebilir. Bu yüzden site haritası oluşturma E-ticaret siteleri için SEO çalışması yaparken en temel ayaklardan biri kabul edilir.
2 farklı formatta site haritası oluşturabilirsiniz: HTML ve XML. Dosyayı Google Search Console üzerinden ekleyebilirsiniz. Dosyada kategori ve ürünlerinizin listelendiği alt haritalar açmayı unutmayın. Hatta ürün görsellerinizi de eklemeniz tavsiye edilmektedir. En sağlıklı Sitemap oluşturmanın basit tanımı böyledir.
7. URL Yapısı SEO Uyumlu Hale Getirilir
E-ticaret sitesindeki her sayfa, kategori, blog ve ürün sayfası %100 SEO uyumlu inşa edilmelidir. Daha öncede belirttiğimiz üzere SEO’yu Olumsuz Etkileyen Faktörler arasında URL hataları büyük pay sahibi. Arama motorları sıralamaya alacağı web sitelerinde öncelikli olarak kullanıcı deneyimine iyi hitap edenleri baz alır. Okunabilir ve anlamlandırılabilir URL sayesinde bu deneyim daha da yükselmektedir.
SEO uzmanları SEO dostu URL yapısını kısa ve okunaklı olmakla özetliyor. Yani URL’den tarih bölümünü atarak işe koyulabilirsiniz. Ayrıca yeni açılan bir web sitesinde “news” ya da “feed” gibi otomatik uzantılar da çıkabiliyor. Bunlar da optimize edilmeli. Genelde ürün başlıkları uzun oluyor. URL’de bu uzunluk kabul edilmez. Daha kısa ve okunaklı olmalı.
ÖRNEK: Ürün adı “10 Kilo Yetişkin Tavuklu Kedi Maması İndirimli Satışta” olan bir sayfada URL şöyle kullanılabilir “……../10-kilo-yetiskin-tavuklu-kedi-mamasi”
8. Site Mobil Uyumlu Hale Getirilir
Kullanıcılara mobil cihazlarda en iyi kullanım deneyimi sunulmalı. Google algoritmalarında bu deneyim yakından izlenmekte ve sıralamada ciddi etki yaratmaktadır. Günümüzde 10’dan fazla ekran boyut modeli varken hepsine hitap eden bir tasarım oluşturulmalı. Hele ki internet kullanımlarının %80’den fazla kısmının mobilden yapıldığı düşünülünce bu detay çok kritik haliyle karşımızda duruyor.
E-ticaret siteleri için SEO planlamasının önemli unsuru olan mobil optimizasyon, genellikle site inşa aşamasında ele alınmaktadır. Ekrandan taşmış görseller, kaybolan metinler ve düşük sayfa hızı müşterilerin satın alma yönelimlerine negatif etki edecek, cirolarınızın düşmesini tetikleyecektir. Mobil optimizasyonunda şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Masaüstü ile mobil site aynı URL olmalıdır.
- Tek bir URL ile cihazlar arası görüntülenme aynı kalitede olmalı.
- Mobil sayfa açılış hızlarını dönem dönem kontrol edin.
Sonuç olarak siteniz eğer %100 mobil uyumlu değilse yapacağınız tüm çalışmalar boşa gidebilme riskini taşır. Bu sebeple profesyonellerden E-ticaret siteleri için SEO optimizasyon hizmeti alabilirsiniz.
9. Google Merchant Center Sistemine Kayıt Olunur
GMC yani Google Merchant Center, 2010 yılında GoogleShopping ile birlikte kullanılmaya başlandı. Platform Google, Youtube ve birçok farklı alanda reklam stratejisi oluşturmanızı sağlar. Yani farklı dalları tek bir yere toplar. Bu da size daha esnek olma, doğru reklam planlaması yapma ve yapılan reklamların analizine hakim olma fırsatı vermektedir.
Google Merchant Center, online ticaretin daha rahat denetlenmesini sağlamaktadır. Yöneticiler tek bir merkezde birçok analizi yapabiliyor. Zira platform, Google My Businness ve Google ADS olmak üzere fazlasıyla araçla entegre halindedir.
GMC sisteminin işletmeler için en büyük avantajı, müşterilerin ürün aratmalarında karşılarına seçenek olarak sunabilmesidir. Yani satın almadan ziyade ürünü hedef kitleye gösterme potansiyeline sahip. Satış hacminin artması için ziyadesiyle faydalı olduğu kesin. E-ticaret siteleri için SEO yapmak isteyenler listelerine Google Merchant Center sistemine kayıt olmayı eklemeli.
10. BONUS: Tarama Bütçesi Oluşturulur
Arama motorlarının her site için günlük tarama limiti farklılık gösterir. Kaç URL yapısının taranacağı ise sitenin otoritesiyle eş güdümlüdür. Elbette Google’ın tarama hacmini arttırmak mümkün değil. Fakat bunu yapması için önde duran engelleri kaldırmak pek tabi yapılabilir. Bu metrik düşük içerik hacmindeki siteleri ilgilendirmese de envanteri kabarık sitelerde mutlaka kullanılmalıdır.
E-ticaret siteleri için SEO rehberinde tarama bütçesinin değerlerini anlatıyoruz. Tarama bütçesinin artması için birçok yöntem var. En başta kopya içeriklerden kurtulmak gerekiyor. Kopya içerikler yüzünden arama motoru, esas önemli sayfaları es geçebiliyor. Zaman kaybetmemek adına kopyalardan kurtulun. Öte yandan sitedeki tüm bozuk ve kırık linkler onarılmalı, site haritası güncel tutulmalı ve URL yapısı SEO uyumlu olmalıdır.
E-Ticaret Siteleri İçin SEO Çalışması Yaparken Sık Sorulan Sorular
Makalemizin başından bu kısmına kadar E-ticaret siteleri için SEO optimizasyonu en ince ayrıntısına kadar anlattık. Yazıyı sonlandırırken aklınızda takılı kalabilecek bazı sorulara kısa yanıt vereceğiz.
a) Ürünlere açıklama kaç kelime yazılır?
Her ürün için içerik kelime sayısı farklılık gösterebilir. İdeal olan 50 ile 200 kelime arasıdır. Uzun tutmak okuyucuyu sıkabileceğinden ideal sınırlarda kalmanız önerilir.
b) E-ticaret sitesinde kategori açıklaması kaç kelime olmalı?
Kategori açıklama kısmı, ürün açıklamasına göre daha uzun ve kapsamlı olmaktadır. Ürün gruplarını en iyi şekilde okuyucuya tanıtmak için kapsamlı bir içerik üretimi önerilir. Bu tür metrikler siteye göre değişse de ortalama 1000 kelime ideal diyebiliriz.
c) E-ticaret sitesi SEO planlamasında en popüler web aracı hangisi?
E-ticaret sitelerini güçlendirecek, kullanıcıların elini rahatlatacak birçok web aracı var. En popüler olanları şunlardır: Google Search Console, Google Analiytics ve Google Tag Manager.