Gerçekleştirilen tüm SEO çalışmalarının amacı, arama motorlarında üst sıralara çıkmaktır. Sesli arama odaklı içerik stratejileri de bu sürecin bir parçası. Son yıllarda Google, yeni teknolojileri faaliyete geçirerek daha konforlu bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Sesli aratmalar da bunlardan sadece bir tanesi. Temelde klavye kullanımı yerine sesli komut aracılığıyla arama motoruna komut girmeyle çalışır. Klasik aratmaya göre farklılık gösterdiğinden web siteleri içerik üretiminde farklı stratejiler geliştirerek bu hedef erişimi de elde edebilir.
Sesli arama odaklı içerik stratejisi ile yeni nesil kullanıcı yönelimlerini anlayabilir ve kitleye ulaşabiliriz. Fakat sesin metine dönüşme metriğinde anahtar kelimeler, manuel aratmaya göre daha uzun olur. Örneğin bir kullanıcı yakınındaki kahvaltıcıları aramak için sesli komut girdiğinde “yakınımdaki kahvaltı mekanlarını listele” gibi bir komut girilebilir. Manuel olsaydı muhtemelen “kahvaltı mekanları” şeklide olurdu. İşte aradaki bu fark, sitelerin içerik stratejilerine farklı bir perspektif katıyor.
Sesli arama SEO çalışmaları ile içerikler arama motorlarında ilk sıraya kadar yükselebilir. Bu her site için ciddi bir trafik artışı demek. Peki ama sesli arama odaklı içerik stratejileri nasıl yapılır? Sesli arama ile elle aratma arasındaki SEO optimizasyon farkı nedir? Sesli aratmada üst sıralama çıkma nasıl olur? Sıfır Yazılım uzmanlığıyla bu makaleyi hazırladık. Keyifli okumalar dileriz…
Sesli Arama SEO Nedir?
Mobil cihazların mikrofon özelliğini kullanarak Google’da aratmaları sesli komut metriğiyle yapmaya sesli arama denir. Sitelerin içeriklerini bu aratma özelliğine uygun optimize etmesi ise sesli arama SEO stratejisi olarak adlandırılmaktadır. Sıklıkla bu özellik pratik kullanımı hedefleyen yaşlılar, engelli bireyler ve çocuklar tarafından tercih ediliyor. Son yıllarda büyük oranda artan bir kullanım şekli ve haliyle bu kitleyi göz ardı etmek mümkün değil.
Sesli arama birçok farklı uygulama ve yöntem ile yapılabilir. Sıklıkla Google üzerinden “Sesli komut” özelliğiyle icra ediliyor ancak İphone’da “Hey Siri” ya da Android sistemlerde “Hey Google” gibi komutlar üzerinden de gerçekleşmektedir. Son yıllarda akıllı TV üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Kullanıcı deneyimini son derece kolaylaştırdığında, ilerleyen yıllarda manuel aratmaya göre sesli komutlar çok daha popüler olacak gibi duruyor.
Sesli Arama Odaklı İçerik Stratejilerinin İşletmeler İçin Önemi
İşletmeler, gelirlerini daha fazla seviyeye çıkarmak için dijital pazarlama ve web stratejilerini hayata geçirir. Sürecin genelinde SEO çalışmaları yer alır. Doğru SEO optimizasyonu yapanlar rakiplerinin önüne geçerek trafiklerini arttırabilir ve satış potansiyeline ivme kazandırır. Sesli arama odaklı içerik stratejileri temelde bunun için önemli. Yani hedef kitlelere ulaşmak…
Günümüzde henüz “Voice Search” kullanımın başındayız. Bugün bile etkileşimde ciddi derecede önemli iken gelecek de bunun kat be kat fazlası olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Dünya genelinde sesli arama ile Google kullanımı hakkında genel istatistiklere bakalım:
- Amerika’da 66 milyondan fazla kişi arama motorlarını sesli arama komutlarıyla kullanıyor.
- Akıllı telefon sahiplerinin %75’i hafta en az 1 defa sesli arama yapıyor.
- PWC araştırmasına göre 25 ile 64 yaş arası erkeklerin %75’i gelecekte bu özelliği daha fazla kullanmayı planlıyor.
Sesli Arama Odaklı İçerik Stratejileri İçin Yapılması Gerekenler
Google dünyanın 1 numaralı arama motorudur. Her gün ortalama 3.5 milyar kez arama yapılır. Bu aramaların ise üçte biri sesli şekilde gerçekleşiyor. Üstelik bu teknolojinin başındayız. Yakın dönem de çok daha yaygın olması kesin gibi. Hal böyle olunca işletmeler de SEO planlamalarına geç olmadan sesli arama odaklı içerik stratejilerini eklemeli. Sürecin temel adımları şunlardır:
- Anahtar kelime seçimi konuşmaya dayalı olmalı,
- Yerel sorgular için SEO optimizasyon çalışması yapılır,
- İçerikler mobil uyumlu hale getirilir,
- Site muhakkak güvenli hale getirilmeli,
- Kısa ve öz cevaplar kullanılır,
- Sosyal medya paylaşımları yapılır,
- İstikrarlı içerik üretilmeli,
- Google eylem planı oluşturulmalı.
Eylem planınızı oluşturmadan önce sesli arama odaklı içerik stratejilerini daha kapsamlı anlatmak istiyoruz. Böylece ayakları yere sağlam basan bir SEO çalışması yürütebilirsiniz.
1. Mobil Uyumluluk
Mobil donanımlar, günümüzde öylesine gelişmiş bir seviyeye erişti ki, internet kullanımında web ara yüzlerini ciddi oranda geçmeyi başardı. Google üzerinden yapılan sesli aramaların %80’lik kısmının mobil cihazlardan yapılması da bunu gösteriyor. Strateji belirlerken listenin başında mobil uyumluluk olmalı. İyi bir SEO optimizasyonu ile sadece sesli aramaya uygunluk değil, birçok açıdan pozitif etki yaratılır.
Web siteniz mobil uyumlu değilse, içerik yönünden istediğiniz kadar sesli arama odaklı içerik stratejileri yapın, sonuç almanız mümkün değil. Konuyla alakalı Sıfır Yazılım ekiplerinden destek isteyebilirsiniz.
2. Site Hızı Optimizasyonu
Mobil ya da web üzerinden arama yapan kullanıcıların en son karşılaşmak isteyeceği şey yavaş açılan bir sayfadır. Zaman, günümüz dünyasında en önemli metrik iken bu durum internet teknolojisinde de göz ardı edilemez. SEO uzmanlarının ortak görüşü şu: bir sayfa ne kadar hızlı açılırsa doğal trafik dönüşü de o denli yüksek olur.
Sesli arama odaklı içerik stratejilerinde site hızı optimizasyonu yapmadan önce hız testi yapılır. Bunun için online ya da çevrimdışı çok sayıda araç var. Eğer hız göstergesi 2 ya da 2.5 saniyenin üzerinde ise muhakkak optimizasyon ister. 1 saniye altında açılan sayfalar ise mükemmel olarak kabul edilir.
3. Kısa, Öz ve Etkili Cevaplama Stratejisi
İçerik hazırlanırken genel aratmalar kadar sesli arama SEO kuralları da baz alınmalı. Voice Search ile Google’da arama yapan kitlelere kısa, öz ve bilgilendirici içerikleri okuma yönelimindedir. Bunun için yazının en alt kısmına SIK SORULAN SORULAR alanı yapılabilir. Cevaplar 75 karakter uzunluğunu geçmemesi gerek. Kısa ve net olun.
4. Anahtar Kelime Analizi
Sesli arama odaklı içerik stratejilerinin önemli bir adımı da anahtar kelime analizidir. Sıfır Yazılım ekipleri daha önce SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır? makalesinde bu konuyu detaylarıyla ele aldı. Fakat konu Voice Search olunca bazı farklılıklar da bulunmaktadır. Öncelikle kullanıcı ihtiyaçları iyi analiz edilmeli. Henüz bir analiz aracı bulunmamaktadır. Burada tahminler, gözlemlemeler ve araştırmalar çok değerli. Edinilen bilgilere göre yakın zamanda Google Analiytics üzerine böyle bir özellik gelecek. Konuyu takipteyiz…
5. Domain Otorite Stratejileri
Sesli arama odaklı içerik stratejileri listesinin son sırasında önemli bir uygulamadan bahsedeceğiz: Domain otorite optimizasyonu. Sesli şekilde yapılacak aramalarda Google sıralamaları sitenin domain otoritesine göre belirlenmektedir. Yeni açılan bir site “0” otoritesiyle başlar ve SEO performansına göre zamanla 100’e kadar çıkma potansiyeline sahiptir. 30 ila 75 arası otoriteye sahip sitelerin bu konuda önde olabileceğini söyleyelim.
Sesli Arama Odaklı İçerikler Hakkında Sık Sorulan Sorular
En baştan bu ana dek sesli arama SEO optimizasyonu hakkında son derece verimli bilgiler sunduk. Şimdi popüler sorularınızı kısa ve net şekilde yanıtlayacağız.
a) Sesli arama odaklı SEO çalışması kime yaptırılır?
Yeni başlayanların yapabileceği temel adımlar olsa da başarı beklentisi yüksek olan işletmeler bu konuda profesyonel destek almalı. Sıfır Yazılım sürecin her anında sizlerle iş birliği yapmaya taliptir.
b) Sesli arama içerikleri kaç kelime olmalı?
75 karakter burada ideal gösterilir. Bu da ortalama 20 kelimeye tekabül eder.
c) Sesli aramada üst sıraya çıkmanın site hızıyla alakası var mı?
Site hızı Google algoritmalarında sıralama belirleyici bir metriktir. Bu durum sesli arama sıralaması için de geçerlidir.